Het Rieten Dak ligt op een prachtig plekje in de Delftse Hout, langs de vaart tussen de Grote Plas en de Hertenkamp, waar eens een oude watermolen in het groen verscholen lag. In alle seizoenen is Het Rieten Dak een ideale locatie om te genieten van deze landelijke omgeving.

Historie

Het Rieten Dak blijft herinneren aan de oude molen die sinds 1648 op de huidige locatie langs de Tweemolentjesvaart heeft gestaan.

Het Rieten Dak staat aan de Middelweg 3, voorheen Aan het Verlaat 43, tussen de grote plassen van de Delftse Hout en de Hertenkamp. Op bijna precies dezelfde plaats werd in 1648 een molen gebouwd die het overtollige water uit de Nootdorpse polders moest pompen.

In 1892 werd die molen buiten gebruik gesteld. In 1936 werd besloten om de inmiddels vervallen molen als theeschenkerij in te richten: Het Zinken Dak. Later kwam er een rieten dak op de uitspanning en de naam veranderde mee. In 1973 is de nieuwe exploitant, Jacobus (Co) van Leeuwen. Op 18 april 1973 vond de heropening plaats.

Co van Leeuwen had het naar eigen inzicht verbouwd zodat het publiek niet alleen buiten, maar ook binnen kon zitten. Hij bouwde er een serre omheen zodat er binnen plaats was voor ongeveer 35 gasten. Midden tussen de vogels en eenden ontstond een uitspanning die populair werd bij de Delftenaar. Na een bezoek aan de Hertenkamp kon bijna niemand het nalaten om even op het terras, of binnen, een ijsje te eten of koffie te drinken.

Na het overlijden van Co van Leeuwen namen zijn zonen Dick en Hans van Leeuwen Het Rieten Dak over. Dick van Leeuwen zwaaide reeds de scepter over restaurant “de Schaapskooi” en Hans van Leeuwen bestierde café-restaurant Royal op de Voldersgracht. Na een aantal jaren is Dick van Leeuwen alleen als eigenaar van Het Rieten Dak verder gegaan.

Het Rieten Dak werd in 1989 zo goed als verwoest door brandstichting. Het heeft toen een jaar of vijf braak gelegen. Na de brand was er meteen al het plan om Het Rieten Dak te herbouwen. Al die jaren bleven onze klanten maar vragen hoe het met de plannen zat. Veel mensen bleken erg begaan met de toekomst van Het Rieten Dak. Het heeft toch wel een tijdje geduurd eer de gemeente Delft onze nieuwbouwplannen goedkeurde en toestemming gaf tot de bouw. In 1994 heeft architect Rokus Dubbelman een fraai achtkantig gebouw ontworpen dat twee verdiepingen telt.

Boven bevindt zich het wintercafé, deze is bereikbaar met een grote wenteltrap. Het wintercafé heeft grote glazen wanden, zodat de schitterende natuur prachtig te bewonderen is. De benedenverdieping is ook een juweeltje. Het terras is weer als vanouds: heerlijk gelegen tussen de dikke kastanjebomen en prachtig voorzien van sfeervolle lantaarns.

Op 19 juni 1995 is door toenmalig wethouder van de gemeente Delft, W.A.G. van Leeuwen Het Rieten Dak geopend door het serveren van een pannenkoek. Het is duidelijk dat het rustieke karakter van Het Rieten Dak gehandhaafd is.

Na een fiets- of wandeltocht in de natuurrijke omgeving is het heerlijk toeven in de uitspanning. Het Rieten Dak is overigens met de auto ook prima bereikbaar: aan de overkant van de Tweemolentjesvaart liggen in de Delftse Hout grote parkeerterreinen. Een brede brug leidt u naar Het Rieten Dak.

De jongste zoon van Dick van Leeuwen, Stefan is sinds 2002 de eigenaar van Het Rieten Dak. Het Rieten Dak, zoals deze ongekend fraai gesitueerde uitspanning nog altijd officieel heet maar daarmee doen we deze oase in de Delftse Hout schromelijk tekort.

Stefan omschrijft Het Rieten Dak als een prachtige horecazaak op het mooiste plekje in de Delftse Hout. Van oorsprong is Het Rieten Dak inderdaad een theehuis. Maar er zijn ook mensen die zeggen: Wij gaan naar Pannenkoekenhuis Het Rieten Dak. Pannenkoeken, een tournedos en een gebakken visje. Maar ook gewoon voor een kopje koffie.

De locatie van Het Rieten Dak in de Delftse Hout is uniek voor bruiloften. Vele bruidsparen komen hier zelfs langs voor het maken van hun fotoreportage rondom Het Rieten Dak. Kortom: het is gewoon een unieke plek in Delft.

Het organiseren van feesten en partijen is trouwens onze specialiteit. Bijna alles is bij ons mogelijk en anders wel bespreekbaar. Voor elke gelegenheid organiseren wij een passend feest.